lørdag 12. desember 2015

Hva slags juletre velger du i år?

Julaften nærmer seg med stormskritt og det er snart på tide å bestemme seg for hva slags juletre man vil kjøpe i år. Tidligere år har vi her i huset alltid kjøpt edelgran. I år har de kunstige trærne fått mer oppmerksomhet og mange fine og naturtro trær er å få kjøpt på feks Hageland. Som forventa har folk veldig ulike meninger om de kunstige trærne. Noen er skeptiske og mener det ikke bli jul uten lukta av granbar. Andre har kunstig tre ute og naturlig inne og andre igjen blir overraska over hvor fine de kunstige trærne er og bestemmer seg for å slå til (bloggers observasjon på Hageland).

Hva som lønner seg for lommeboka er avhengig av hvor lenge man ser for seg å bruke det kunstige treet, hvor mye det koster og hvor mye man pleier å bruke på et naturlig juletre. Siden det kunstige treet kun tas i bruk en gang i året ser jeg for meg at det er lite utsatt for slitasje. I tillegg har de fleste trærne en garanti på 10 år (i alle fall de som selges på Hageland). Kjøper du et kunstig juletre til 3 990 kr har du spart inn denne summen etter 5,7 år hvis du normalt pleier å kjøpe et juletre for ca 700 kr. Hvor mange år du må ha det kunstige juletreet før det lønner seg økonomisk er dermed et relativt enkelt regnestykke.

Et vanskeligere spørsmål er hvor lønnsomt det er i et miljøperspektiv. Dette er et vanskeligere regnestykke enn å regne ut hvor lønnsomt det er for lommeboka, og jeg vil ikke prøve å regne ut det med tall. Det jeg derimot vil se på er hvilke faktorer som kan inngå i et slikt regnskap (tilgi meg om jeg glemmer noen faktorer).

Det naturlige treet:
Som sikkert mange av dere vet tar naturlige trær opp CO2 når de vokser, og på denne måten lagres COi treet. Denne karbonen frigjøres igjen ved forbrenning, men leverer man juletreet til en gjenbruksstasjon kan det bli til kompost (aktivioslo.no). Importen av danske juletrær har økt betraktelig siden 2004 (skoglandskap.no, figur 1), og kjøper du et naturlig juletre som er fraktet fra Danmark må utslippene transporten fører med seg også tas med i beregningen. Hvordan treet gjødsles og sprøytes under produksjon virker også inn på miljøet.

Det kunstige treet:
Disse trærne er laget av plast og dette medfører utslipp av COog bruk av råolje. For hver kilo plast som produseres brukes to kg råolje (roaf.no). I tillegg må man regne med utslippene som følge av transport fra produksjonslandet til Norge. Fordelen er at innkjøp av kunstig tre er en engangskostnad, både for deg og for miljøet. Derfor er antall år du har og bruker det kunstige treet avgjørende.

Uansett hvilket tre du velger vil det ha en liten påvirkning på miljøet. Det som imidlertid er fint å tenke på nå i disse juletider er at miljøbelastningen fra juletrær er mikroskopisk sammenlignet med andre ting (framtiden.no). Forskere mener fortsatt at det lønner seg å kjøpe naturlige trær. Dette er stort sett basert på at man må ha de kunstige juletrærne ca 20 år før det lønner seg i miljøregnskapet (op.no). Som jeg nevnte innledningsvis har mange kunstige trær en 10 års garanti, men er kvaliteten god kan de holde i mange flere år. Naturlig tre er fortsatt ansett som et marginalt bedre valg, men hvis du tror du kommer til å ha glede av det kunstige treet ditt i mer enn 20 år er dette også et meget godt alternativ. Velg derfor det treet du ønsker og ha en trivelig julefeiring!

- Hilde

P.S:
Litteraturhensivninger for de interesserte:
http://www.skogoglandskap.no/fagartikler/2010/import_og_ekspor_av_juletraer/newsitem (figur 1)
http://www.aktivioslo.no/guide/jul/kaste-juletre/
http://www.roaf.no/hva-skjer-med-avfallet.299759.no.html
http://www.framtiden.no/myteknusing/er-ekte-juletre-mer-miljovennlig-enn-kunstige.html
http://www.op.no/8-desember-sa-lenge-ma-du-ha-plastjuletreet-for-at-det-skal-vare-miljovennlig/s/5-36-152796

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar